Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

Χωριά Φαντάσματα στο Δρόμο του Λιγνίτη
Οι «Πρωταγωνιστές» επισκέφτηκαν τη «χώρα» του λιγνίτη και κατέγραψαν 4 ημέρες από τη ζωή αλλά και τις συγκρούσεις στην περιοχή που παράγει το 70% του ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδας. Επισκέφθηκαν τα εργοστάσια της ΔΕΗ, συνομίλησαν με τους εργαζόμενους, τους «υπέρμαχους» της ενέργειας που χαρακτηρίζουν τον λιγνίτη ως τον μαύρο χρυσό της Ελλάδας και «κατέβηκαν» στο μεγαλύτερο ορυχείο των Βαλκανίων. Παράλληλα, κατέγραψαν και τις απόψεις των «αντιπάλων» του λιγνίτη. 'Όσων δηλαδή προτάσσουν τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ζητούν τη σταδιακή μείωση της χρήσης του λιγνίτη και τη στροφή προς τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. 


Ο Σταύρος Θεοδωράκης με τους συνεργάτες του, τη δημοσιογράφο Βίκυ Καραβάλτσιου και τους οπερατέρ Μαρία Μαράκη και Βασίλη Μουρίκη, επισκέφθηκαν επίσης τα χωριά Μαυροπηγή και Ακρινή που περιμένουν να «μετακομίσουν» καθώς τα ορυχεία της ΔΕΗ επεκτείνονται. Οι κάτοικοι τους διαμαρτύρονται ότι τα ορυχεία τους έχουν πλησιάσει πολύ και ζητούν την άμεση μετεγκατάσταση τους. 

Το οδοιπορικό στη «χώρα του λιγνίτη» ξεκινάει από τα εγκαταλειμμένα χωριά Κλείτος, Χαραυγή και Κόμανος που εκκενώθηκαν για να παραδοθεί το υπέδαφός τους στους εκσκαφείς της ΔΕΗ. Στον Κλείτο η κάμερα της εκπομπής «ανακάλυψε» την κυρία Μαίρη που αρνείται να φύγει από το σπίτι της ενώ στην Χαραυγή βρήκαν έναν Ινδό εργάτη, τον Τζαγκντίπ, ο οποίος επιμένει να μένει μόνος του στο εγκαταλειμμένο χωριό.