Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Πεθαίνοντας στην Πτολεμαΐδα, πεθαίνοντας σαν χώρα





Η Ελλάδα είναι η πιο σπάταλη σε ενέργεια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρότι προικισμένη με άφθονο ήλιο, αέρα και πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό, έχει βρεθεί σε θέση ουραγού στην  χρησιμοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας: χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια πολύ περισσότερο απ’ ότι η Ελλάδα, ενώ στο Λονδίνο λειτουργεί ήδη ένα ηλιακό χωριό!!
Αποκορύφωμα, το μεγάλο σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που είχαν διαφημιστεί ως ηπράσινη Ολυμπιάδαστο Ολυμπιακό χωριό δεν τοποθετήθηκαν καν ηλιακοί θερμοσίφωνες!! Όπως αποκαλύπτει ένας από τους ανθρώπους που μιλούν στην εκπομπή, οι εταιρείες κλιματιστικών ήξεραν από πριν ότι θα αναλάβουν τα έργα, ενώ οι αρμόδιοι δήλωναν αφοπλιστικά: “αφού εργάτες θα μείνουν μετά, τι μας νοιάζει εμάς;”…
Στην περιοχή της Πτολεμαΐδας δύο από τα εργοστάσια της ΔΕΗ φιγουράρουν ανάμεσα στις τριάντα πιο ρυπογόνες βιομηχανίες της Ευρώπης, ενώ είναι εμφανείς οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής: παιδιά γεννιούνται με προβλήματα υγείας, νέοι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο. Ο φακός τουΡεπορτάζ Χωρίς Σύνορα κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από “το ενεργειακό Νταχάου” που λειτουργεί στην χώρα μας χωρίς να το γνωρίζουμε…
Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος ζωής των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μειώνεται, εξ’αιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τα μικροσωματίδια. Για τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην υγεία, μια έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι αποκαλυπτική: ενώ στην πλούσια ανατολική Θεσσαλονίκη οι καρκίνοι και οι θάνατοι από καρδιακά-εγκεφαλικά επεισόδια παραμένουν στα επίπεδα της δεκαετίας του 60, η βιομηχανοποιημένη δυτική πλευρά της πόλης θερίζεται από τις θανατηφόρες ασθένειες…
Η Ελλάδα ξεκίνησε πρώτη την χρησιμοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας: το 1983 εγκαταστάθηκε στην Κύθνο το πρώτο αιολικό πάρκο στον κόσμο, παράλληλα με ένα προηγμένο σύστημα χρησιμοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Όμως στα χρόνια που μεσολάβησαν, η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η γραφειοκρατία και η διαφθορά μετέτρεψαν την χώρα σε ουραγό των εξελίξεων. Είναι φανερό πλέον ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τους στόχους του πρωτοκόλλου του  Κιότο, για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος και την επέκταση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Ελληνικές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να πληρώσουν πρόστιμα, τα οποία θα μετακυλιθούν στους καταναλωτές.
Χωρίς σχετικές εκπομπές