Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η φιλοσοφία της φυσικής

http://www.biblionet.gr/images/covers/b183202.jpg 
Torretti, Roberto. Η φιλοσοφία της φυσικής, μετάφραση Ανδρομάχη Σπανού,  επιμέλεια Αριστείδης Αραγεώργης, επιμέλεια σειράς Αριστείδης Μπαλτάς,  Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012

Αντίθετα με άλλα πεδία της ανθρώπινης νόησης, όπως η τέχνη, η θρησκεία ή η πολιτική -τα οποία προηγήθηκαν του φιλοσοφικού στοχασμού και ενδεχομένως να ζήσουν περισσότερο από αυτόν- η νεότερη φυσική γεννήθηκε ως μέρος της φιλοσοφίας και διατήρησε μέχρι τις μέρες μας μια γνήσια φιλοσοφική μέριμνα για τη σαφήνεια και τη συνεκτικότητα των ιδεών της. Επομένως, οποιαδήποτε εισαγωγή στη φιλοσοφία της φυσικής θα πρέπει να εστιάζεται στην εννοιολογική ανάπτυξη της ίδιας της φυσικής. Ο συγγραφέας παρακολουθεί την εξέλιξη της φυσικής από τον 17ο μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα -από τον Γαλιλαίο και τον Νεύτωνα, τον Μάξγουελ και τον Μπόλτσμαν, τον Αϊνστάιν και τους θεμελιωτές των κβαντικών θεωριών- και συζητά φιλοσοφικές απόψεις όχι μόνο φυσικών αλλά και διανοητών που πραγματεύθηκαν τις γνωσιολογικές και μεθοδολογικές διαστάσεις της φυσικής. Μολονότι αναλύονται με αυστηρότητα και σε βάθος οι φυσικές θεωρίες και οι φιλοσοφικές ερμηνείες τους, καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια να επεξηγηθούν τεχνικοί όροι της φυσικής, των μαθηματικών και της φιλοσοφίας ώστε το βιβλίο να είναι προσιτό και σε ένα ευρύτερο κοινό.


Ο RobertoTorretti (γεννημένος 15 Φεβρουαρίου, 1930 στο Σαντιάγο , Χιλή )  φιλόσοφος, συγγραφέας και ακαδημαϊκός διεθνώς αναγνωρισμένος για τη συμβολή του στην ιστορία της φιλοσοφίας , της φυσικής και των μαθηματικών .
Έχει επηρεαστεί πολύ από τον Γερμανό φιλόσοφο Immanuel Kant και έχει αφιερώσει πολλά από τα έργα του, τη σκέψη του Καντ. Το έργο του Manuel Καντ: estudio sobre los Fundamentos de la filosofia critica θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά. Δημοσιεύσεις όπως Φιλοσοφία της Γεωμετρίας από τον Riemann στον Poincaré (1978), Σχετικότητας και της γεωμετρίας (1983) και El Paraiso de Cantor (1998) έχουν κάνει τον Torretti ηγετική μορφή στη φιλοσοφία της επιστήμης. Μεγάλο μέρος του έργου του είναι προσανατολισμένο στη φυσική και τα μαθηματικά, με το επίκεντρο τη «Θεωρία της σχετικότητας».
Μαζί με Jesús Mosterín , έχει γράψει ένα πρωτότυπο και ολοκληρωμένο λεξικό της λογικής και της φιλοσοφίας της επιστήμης
http://image.casadellibro.com/libros/0/diccionario-de-logica-y-filosofia-de-la-ciencia-9788420682990.jpg