Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Olafur Eliasson



Ο Olafur Eliasson γεννήθηκε το 1967 στην Κοπεγχάγη. Είναι γνωστός για τα γλυπτά και τις  εγκαταστάσεις  μεγάλης κλίμακας με  στοιχειώδη υλικά, όπως το φως, το νερό και η θερμοκρασία του αέρα. Το 1995 ίδρυσε το Studio Olafur Eliasson στο Βερολίνο, ένα εργαστήριο για την χωρική έρευνα. Το 2003 εκπροσώπησε τη Δανία στην 50ή  Μπιενάλε της Βενετίας και τον ίδιο χρόνο εγκαθιστά το project The weather στην Tate Modern του Λονδίνου 

Ο Eliasson χρησιμοποιώντας υγραντήρες κι ένα μίγμα ζάχαρης και νερού δημιούργησε μια λεπτή ομίχλη στον αέρα. Στο βάθος ένας τεράστιος ημικυκλικός δίσκος από εκατοντάδες μονοχρωματικούς λαμπτήρες ακτινοβολούσε  κίτρινο φως. Η οροφή της αίθουσας καλύφθηκε με έναν τεράστιο εναέριο καθρέφτη, όπου το αντικατοπτριζόμενο τόξο δημιουργούσε μια σφαίρα με εκθαμβωτική λάμψη  και οι επισκέπτες έβλεπαν τους εαυτούς τους σαν μικροσκοπικές μαύρες σκιές.

Γνωστός για τις εγκαταστάσεις φωτισμού.
Στο Δωμάτιο για ένα χρώμα, ένας διάδρομος φωτίζεται από κίτρινους φωτεινούς σωλήνες,οι συμμετέχοντες βρίσκονται σε ένα δωμάτιο γεμάτο με το φως που επηρεάζει την αντίληψη όλων των άλλων χρωμάτων.
Δωμάτιο για ένα χρώμα,  1997

Μια άλλη εγκατάσταση, 360 ° αίθουσα για όλα τα χρώματα, ένα στρογγυλό φως-γλυπτικό όπου οι συμμετέχοντες χάνουν την αίσθηση του χώρου και της προοπτικής.
360 ° αίθουσα για όλα τα χρώματα, 2002

Εναγκαλισμός χρωματικού χώρου, 2005

Μονόδρομη  σήραγγα χρώματος, 2007

Ομορφιά, 1993