Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Hindenburg και στατικός ηλεκτρισμός

Η έκρηξη που κατέστρεψε το γιγαντιαίο αερόπλοιο Hindenburg (Χίντεμπουργκ), προκλήθηκε από στατικό ηλεκτρισμό και συσσώρευση υδρογόνου, μετά την πτήση του μέσα από μια καταιγίδα, σύμφωνα με ομάδα εμπειρογνωμόνων, που επικαλείται η Daily Mail. Ο βρετανός μηχανικός αεροναυπηγικής Τζεμ Στάνσφιλντ και μια ομάδα ερευνητών με έδρα το Σαν Αντόνιο του Τέξας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σκάφος αναφλέγει όταν το πλήρωμα εδάφους έτρεξε κατά τη προσγείωση να τοποθετήσει σχοινιά, δημιουργώντας γείωση στο πλοίο και προκαλώντας μια σπίθα. Ο Στάνσφιλντ είπε ότι στόχος των πειραμάτων, ήταν να αποκλειστούν θεωρίες που αιωρούνται γύρω από την καταστροφή που αποτυπώθηκε μέσω της κάμερας και των φωτογραφικών μηχανών.

Το δυστύχημα που σκότωσε 36 ανθρώπους συνέβη στις 6 Μάη του 1937 όταν το τεράστιο αερόπλοιο ετοιμαζόταν να προσγειωθεί σε αεροναυτική βάση στο Νιου Τζέρσεϊ. Η συντριβή του Χίντεμπουργκ προκάλεσε πλήθος θεωριών ως προς την αιτία. Το πρώτο από τα υπερμεγέθη Graf Zeppelin, τέθηκε σε λειτουργία το 1928. Το 245 μέτρων Χίντεμπουργκ που ήταν ελαφρώς μικρότερο από τον Τιτανικό, τέθηκε σε λειτουργία το 1936.

Πλάνα από το τελευταίο ταξίδι και την πτώση του αερόπλοιου Hindenburg (1937). Αυτό το αυθεντικό απόσπασμα από το βρετανικό κανάλι Pathe, παρουσιάζει την εντυπωσιακή πτήση του αερόπλοιου πάνω από το New Jersey, και τέλος την φημισμένη πτώση του, όπου και τυλίγεται στις φλόγες