Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Anthony Mccall

O Anthony McCall είναι γνωστός για τις εγκαταστάσεις του ‘solid-light’,  μια σειρά που ξεκίνησε το 1973 με το Περιγράφοντας έναν κώνο, όπου μια ογκομετρική μορφή που αποτελείται από φως εξελίσσεται σιγά-σιγά σε τρισδιάστατο χώρο.  Κατά τη διάρκεια τριάντα λεπτών η γραμμή του φωτός δημιουργεί ίχνη της περιφερείας του κύκλου σαν προεξοχή στον μακρινό τοίχο, ενώ η  Μηχανές καπνού δίνουν στη δέσμη φωτός  μεγαλύτερη πυκνότητα, κάνοντάς τη να φαίνεται σχεδόν απτή.




Τα έργα αυτά είναι απλές προβολές που δίνουν έμφαση στις γλυπτικές ιδιότητες της δέσμης του φωτός. Στα σκοτεινά, γεμάτα ομίχλη δωμάτια, οι προβολές δημιουργούν την ψευδαίσθηση των τρισδιάστατων σχημάτων, όπου ελλείψεις, κύματα και επίπεδες επιφάνειες βαθμιαία επεκτείνονται μέσα στο χώρο.




Σε έναν χώρο μεταξύ γλυπτικής, κινηματογράφου και σχεδίου, το έργο του έχει αναγνωριστεί διεθνώς σε πολλές εκθέσεις. Αντιστρέφει τις συμβάσεις του κινηματογράφου, στρέφοντας την προσοχή του θεατή στον  προβολέα, τη δέσμη φωτός και τον περιβάλλοντα χώρο, και όχι μόνο σε μια εικόνα σε μιας επίπεδης επιφάνειας.


http://arttattler.com/Images/Europe/England/London/Serpentine%20Gallery/Anthony%20McCall/Long-Film-Graber.jpg