Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ιστορία των μετρήσεων

Ιστορία των μετρήσεων
Robinson, AndrewΙστορία των μετρήσεων , μετάφραση Γεώργιος Ζαρρής· επιμέλεια Άννα Βλαχοδήμου, Polaris, 2008. - 224σ
Οι μετρήσεις έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση των κοινωνιών, στη διακυβέρνηση των κρατών και στην πρόοδο που σημειώθηκε από την αυγή του πολιτισμού. Μήκος, επιφάνεια, όγκος, γωνία, βάρος, αξία, γλώσσα, και χρόνος ποσοτικοποιήθηκαν και συστηματοποιήθηκαν για να σημειωθούν τα όρια της γης, να αναπτυχθούν οι καλλιέργειες, να κατασκευαστούν παλάτια, να ξεκινήσει το εμπόριο αγαθών, να επιβληθούν φόροι, να δημιουργηθούν αρχεία και να διοργανωθούν γιορτές. Με την συμβολή της επιστήμης οι μετρήσεις οδήγησαν στο σύγχρονο κόσμο των αυτόματων ταμειακών μηχανών, των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων και των σαρωτών εγκεφάλου. Ρυθμίζουν, είτε μας αρέσει είτε όχι, σχεδόν κάθε πλευρά της ζωής μας, μέσω των εξετάσεων, των επιτοκίων, των ιατρικών συνταγών και των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης.



Η "Ιστορία των Μετρήσεων" είναι η πρώτη πλήρως εικονογραφημένη επισκόπηση που καλύπτει το συγκεκριμένο θέμα. Σε αυτή την επιστημονικά έγκυρη μελέτη διασαφηνίζονται οι ιδέες πίσω από τις μονάδες και τα όργανα μέτρησης και παρουσιάζονται οι εφαρμογές πού βρίσκουν στο σύμπαν -στα ηλεκτρόνια, στη Γη και στους αστέρες -αλλά και στο ανθρώπινο σώμα και στο νου.

Στο βιβλίο αυτό, που εν μέρει συνιστά μια γοητευτική ιστορία και εν μέρει έχει επιστημονικό χαρακτήρα, διερευνάται οτιδήποτε μετρήσιμο -από την θερμοκρασία, τους σεισμούς και την ραδιενέργεια έως την μουσική, το αίμα και τις κοινωνικές συμπεριφορές- καθώς και η καθιέρωση του μετρικού συστήματος την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Είναι μια εξιστόρηση μέσω της οποίας ο αναγνώστης μεταφέρεται από τους γαλαξίες -με την βοήθεια του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χαμπλ -στα σύνορα του γνωστού κόσμου και στα μύχια του νου- με τα τεστ νοημοσύνης.

Όποιος ενδιαφέρεται για τον ρόλο που διαδραματίζει η επιστήμη στην καθημερινή ζωή θα βρει εύληπτες και συχνά διασκεδαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που τον απασχολούν και αφορούν στο πώς μετριούνται ο άνθρωπος, ο πλανήτης και το σύμπαν.

Ο Αndrew Robinson γεννήθηκε το 1957. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Ίτον (από όπου και απέσπασε βραβείο ελληνικής γραμματικής) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα "The Story of Writing: Alphabets, Hieroglyphs and Pictograms", "Lost Languages: The Enigma of the World's Undeciphered Scripts", "Earthshock" και "The Shape of the World: The Mapping and Discovery of the Earth", που συνόδευσε μια τηλεοπτική σειρά έξι επεισοδίων που προβλήθηκε σε πολλές χώρες. Είναι λογοτεχνικός συντάκτης του περιοδικού The Times Higher Education Supplement. 

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2008)
(2007)
(2004)

Λοιποί τίτλοι
(2007)
Συλλογικό έργο, Halo Graphic Novel, Anubis [εικονογράφηση]
(1995)
Burdett, Alice, Άγρια αιλουροειδή της φύσης, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης [εικονογράφηση]
(1995)
Jones, Frances, Επικίνδυνα πλάσματα της φύσης, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης [εικονογράφηση]