Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

Το 1882 ο Τόμας Έντισον στολίζει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια

 
Ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου έχει τις ρίζες του στις παλιές παραδόσεις. Οι μπάλες συμβολίζουν το μήλο του προπατορικού αμαρτήματος, τα λαμπάκια και τα κεριά είναι αρχαία σύμβολα του θριάμβου της άνοιξης επί του σκότους του χειμώνα αλλά και του φωτός που έφερε ο Χριστός στις ζωές των ανθρώπων.
Διανύοντας μια πορεία πολλών αιώνων, τα χριστουγεννιάτικα φώτα ως εορταστική διακόσμηση για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ξεκίνησαν τη διαδρομή τους υπό τη μορφή των κεριών για να φτάσουν στο σήμερα ως χρωματιστά led λαμπάκια.

 
Όλα μοιάζουν να ξεκίνησαν κάποια Χριστούγεννα από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από τη Γερμανία όπου οι άνθρωποι συνήθιζαν να τοποθετούν κεριά στα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους για να τα φωτίσουν. Στην αρχή απλώς τα κολλούσαν με υγρό κερί πάνω στις άκρες των κλαδιών, αργότερα οι επιδέξιοι τεχνίτες άρχισαν να δημιουργούν ειδικά κηροπήγια τα οποία εφάρμοζαν προσεκτικά στα κλαδιά.
Οι τεχνίτες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν διάφορα μέταλλα για την δημιουργία των ειδικών κηροπήγιων για τα Χριστούγεννα που γυάλιζαν όμορφα πάνω στα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Έτσι κυκλοφόρησαν κηροπήγια σε διάφορα σχήματα, με περίτεχνα σχέδια. Πιθανότατα γι' αυτό το λόγο συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε διακόσμηση με μεταλλικά λαμπερά χρώματα στα δέντρα μας.
Με το πέρασμα των χρόνων τη θέση των κεριών πήραν λάμπες που έπαιρναν μέσα κερί ή μεταλλικά φανάρια με μικρά φυτίλια που κρεμόντουσαν από τα κλαδιά σαν στολίδια.
Η εξέλιξη των χριστουγεννιάτικων φώτων μέσα στο χρόνο, γινόταν πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Σαφέστατα τα αναμμένα κεριά πάνω στα κλαδιά των δέντρων δεν ήταν ότι πιο ασφαλές, αλλά είχε αγαπηθεί από τον κόσμο που συνήθιζε να τα ανάβει το βράδυ των Χριστουγέννων.
Το έθιμο διαδόθηκε αρχικά στην Ευρώπη και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Έγινε ένα με τα Χριστούγεννα και άρχισε να μπαίνει σε όλα τα σπιτικά. Έτσι, δεν άργησαν πολύ να κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, τα οποία άναψαν στις 22 Δεκεμβρίου του 1882 στην πόλη της Νέας Υόρκης.


Τα πρώτα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια που χρησιμοποίησαν ηλεκτρισμό, δημιουργήθηκαν από τον Edward Johnson που εργαζόταν στην εταιρία του γνωστού σε όλους μας, εφευρέτη του ηλεκτρικού λαμπτήρα, Τόμας Έντισον. Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια όμως, δεν δημιουργήθηκαν ως προϊόν της ηλεκτρικής εταιρίας, δημιουργήθηκαν για να διακοσμήσουν το ίδιο το σπίτι του δημιουργού τους που φαίνεται πως είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.
Ο Edward Johnson έπλεξε σε μια σειρά σύρμα 80 χρωματιστά λαμπιόνια στις αποχρώσεις του λευκού του κόκκινου και του μπλε και η επιλογή έγινε λόγω των χρωμάτων που υπάρχουν στην αμερικάνικη σημαία.
Ως προϊόν τα πρώτα ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια άρχισαν να πωλούνται τα Χριστούγεννα του 1901 και από εκεί και πέρα η πορεία τους είναι λίγο ή πολύ γνωστή.
anastasiag.pblogs.gr