Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Κίνδυνοι από το ηλεκτρικό ρεύμα (i)


3-6-2011
Κεραυνοβολήθηκε από το ηλεκτρικό ρεύμα και δίνει μάχη για τη ζωή του στην εντατική μονάδα του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκη ένας 18χρονος μαθητής λυκείου από τη Νέα Μηχανιώνα.
Το ατύχημα έγινε στο βοηθητικό γήπεδο ρίψεων του Καυταντζογλείου σταδίου, όπου ο νεαρός μαθητής παρουσία συγγενικών του προσώπων έκανε προπόνηση προκειμένου να πετύχει τα όρια εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές του αθλήματος της σφαίρας.
Το απόγευμα της Τετάρτης ο άτυχος μαθητής κατόρθωσε να ξεπεράσει το όριο με συνεχείς ρίψεις σφαίρας και άρχισε να πανηγυρίζει την επιτυχία του. Κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών του άρχισε να κουνάει μια μικρή κολόνα φωτισμού του χώρου.
Ξαφνικά, προκλήθηκε βραχυκύκλωμα και το ηλεκτρικό ρεύμα κεραυνοβόλησε τον 18χρονο που έπεσε αναίσθητος στο έδαφος. Αμέσως του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Ήδη γίνεται έρευνα για να διαπιστωθούν οι λόγοι της διαρροής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ την προανάκριση για το ατύχημα διερευνά το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
8 Φεβ 2013
Στην παραλία της Θεσσαλονίκης σκύλος που άνηκε σε νεαρό ο οποίος τον είχε βγάλει βόλτα πέθανε κεραυνοβολημένος από ηλεκτρικό ρεύμα μόλις ακούμπησε μια επιδαπέδια λάμπα στο πλακόστρωτο στη  διασταύρωση η Ανθέων με τη Μαρία Κάλλας.  Μόλις ο ιδιοκτήτης είδε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το ζώο πήγε να το πιάσει με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει και αυτόν το ηλεκτρικό ρεύμα και να παραλύσει το χέρι και το πόδι του.
 
16 Φεβ 2013
Ο 39ρονος είχε πάει για ψάρεμα με έναν φίλο και ψάρευαν σε κοντινή απόσταση όταν σε κάποια στιγμή ο ένας σηκώθηκε από τη θέση του και είδε τον φίλο του νεκρό. Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ηλεκτροπληξία. Πιθανόν το καλάμι του ψαρέματος ήρθε σε επαφή με καλώδια ηλεκτροδότησης προκαλώντας έτσι ακαριαίο θάνατο στον 39χρονο.
1-3-2013
Τραγικό θάνατο σε νέο εργατικό ατύχημα βρήκε προχθές το βράδυ, σε  επαρχία της Λευκωσίας, ο 54χρονος Δ.Χ.  Στην προσπάθεια να γεμίσει σιλό, ο άτυχος Χριστοδουλίδης ανύψωσε τον κοχλία του φορτηγού, με αποτέλεσμα να ακουμπήσει σε καλώδια υψηλής τάσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου 11.000 βολτ. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 
Κίνδυνοι από το ηλεκτρικό ρεύμα
ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ
Εγκαύματα στο σώμα λόγω επίδρασης του ηλεκτρικού τόξου
Επικίνδυνα ρεύματα που διέρχονται μέσα από το ανθρώπινο σώμα που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες βλάβες ακόμα και  θάνατο
ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Πυρκαγιά που οφείλεται σε ηλεκτρικό τόξο, Πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα λόγο υπερφόρτωσης ή καταστροφής της μόνωσης των αγωγών
ΕΚΡΗΞΗ
Από σπινθήρες σε χώρους με εύφλεκτες ύλες λόγω στατικού ηλεκτρικού φορτίου

 
Ηλεκτροπληξία
Ηλεκτροπληξία ονομάζεται η δίοδος ηλεκτρικού ρεύματος από το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. Αποτελεί συνήθως οικιακό ή εργατικό ατύχημα, ενώ αντίστοιχη κλινική εικόνα παρουσιάζει και η κεραυνοπληξία .

Η σοβαρότητα των βλαβών από το ηλεκτρικό ρεύμα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:
-  ένταση του ρεύματος  (πάνω από 30 mA )
-  τάση  του ρεύματος (πάνω από 50 V )
-  χρονική διάρκεια του ρεύματος
-  δρόμος του ρεύματος διά του σώματος
-  συχνότητα ή μορφή του ρεύματος, δηλαδή εναλλασσόμενο, συνεχές κρουστικό ρεύμα
-  τη δεδομένη κατάσταση του οργανισμού (εξασθενημένος, φαγωμένος, ιδρωμένος)
-  την υγρασία του χώρου
-  την επιφάνεια επαφής και εξόδου του ρεύματος
Πιο επικίνδυνο είναι το υψηλής τάσεως ρεύμα (εργατικά ατυχήματα, κεραυνοπληξία) κυρίως, όταν συνδυάζεται με χαμηλή αντίσταση των ιστών (βρεγμένο δέρμα) και αυξημένο χρόνο διέλευσης.
Συμπτώματα Ηλεκτροπληξίας
Σε κάθε περίπτωση ηλεκτροπληξίας, ακόμη κι αν το θύμα δείχνει απολύτως καλά, θεωρείται επιβεβλημένο να κάνει καρδιολογική και νευρολογική εξέταση το συντομότερο δυνατό. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες δεν είναι κατ’ ανάγκη ορατές. Όλα ανεξαιρέτως τα ηλεκτρικά εγκαύματα θεωρούνται εγκαύματα τρίτου βαθμού. Επίσης, να θυμάστε πως κάποια από τα συμπτώματα της ηλεκτροπληξίας ενδέχεται να εκδηλωθούν ακόμη και αρκετές ώρες μετά το περιστατικό. Τα συμπτώματα που είναι πιθανό να εκδηλωθούν είναι τα εξής:
- Ασφυξία.
- Κατάσταση σοκ.
- Απώλεια αισθήσεων.
- Εγκαύματα (μικρές γραμμές διαφορετικού χρωματισμού από το φυσιολογικό στα σημεία εισόδου και εξόδου του ρεύματος).
- Καρδιακή αρρυθμία.
- Οπτικές λάμψεις.
- Κώφωση.
- Σπασμοί.


Στα σημεία εισόδου και εξόδου του ρεύματος από το σώμα παρατηρούνται θερμικά εγκαύματα. Συχνά η εικόνα είναι παραπλανητική, καθώς η βλάβη στο δέρμα είναι μικρή, ενώ στο βάθος ενδέχεται να υπάρχουν εκτεταμένες νεκρώσεις μυών. Οι μύες και τα νεύρα έχουν χαμηλή αντίσταση και γι’ αυτό το ρεύμα εκλεκτικά περνά μέσα από αυτά. Κατά τη διέλευση του ρεύματος παράγεται και θερμότητα (φαινόμενο Joule), αλλά και αντίστοιχες θερμικές βλάβες.
Το θύμα συνήθως παρουσιάζει απώλεια της συνείδησης. Συχνή είναι η εμφάνιση ημιπληγίας ή παραπληγίας και η πάρεση περιφερικών νεύρων. Όταν αναρρώσει το θύμα υποφέρει από επίμονες νευροπάθειες. Είναι δυνατόν να παρατηρηθεί καταρράκτης και απώλεια ακοής λόγω της διάτρησης του τυμπάνου.